Ateşten Günler - 1987
Ziya Öztan
Tv Dizisi, 35mm Film, 4 Bölüm
Işık Asistanı, TRT Işık Sorumlusu

Hayri Çölaşan
Görüntü Yönetmeni, Kameraman
http://www.hayricolasan.com
hayri.colasan@gmail.com
05355667340

Sinema Yazarı
http://www.kameraarkasi.org
kameraarkasi.org@gmail.com



1987


TRT'ye girip işe başlamıştım. Işık servisinde bize ışığı ve mesleği öğretmeye çalışan iyi insanlar vardı. A stüdyosunda bize pratik ışık eğitimi veriyorlardı. Bir gün bana yola gitme emri yazıldığını söylediler, gidip baktım 6.5 ay film çekimi. İyi de daha eğitimi tamamlayıp, birşeyler öğrenip anlayıp bilinçli bir şekilde sete gitmek istiyordum, hazır olmadığımı düşündüm ve Işık Servis şefi Bekret Uluşar'a gitmeyeceğimi söyledim. O da ilk defa birine görev yazıyordu ve bizim üniversite mezunu olduğumuzu hazmedemeyip emirlere itaat etmeyeceğimizi düşünüyordu. Zorladı, gideceksin dedi, Ben de gider doktordan rapor alırım dedim. Git al dedi. Doktora çıktım durumu açık açık anlattım tamam dedi, 1 hafta rapor verdi. Bu arada şefe görünmeden kaçak kaçak stüdyoya gidip dikkat çekmeden derslere devam ediyordum. Yakaladı tabii, hani hastaydın... Ya dedim, biraz daha öğrenelim şu işi, ne işim var benim sette. Esas dedi orada öğrenilir bu iş.

Rapor süresi doldu, işe başladım, baktım yine aynı yola gitme emri yazılmış. Meğer daha film başlamamış, Ön hazırlıklar yapılıyormuş, gittim mecburen istemeye istemeye. Dedeman otelinde kalıyorduk, 6.5 ay kalacağımız oda 3 kişilikti. Ama tabii çok şey öğrendim ve bu ülkemizin ilk 1 milyon bütçeli ilk filmiydi, 1 milyar 200 milyon liraya tamamlandı. Ekip sadece sette çalışanlar 68 kişiydi, jenerik ise 130 kişi civarında. Bu kadar büyük bir yapımda çalışınca ve film de o güne kadar yapılan dizilerden farklı olarak hem bir edebiyat eseri, hem da cumhuriyet tarihi olunca çok ilgi gördü. Bu yapımda çalışmak benim için bir onur oldu. Çekim bitip geldiğimde bir çok arkadaşımız beni tanımıyordu. Çünkü onlar birbirleri ile tanışıp çalışırken ben Yeşilçam ekipleriyle çalışmıştım, ben de kimseyi tanımıyordum, Askere gidenler, evlenenler olmuştu.

TRT koridorlarında, yemekhanede veya bir yönetmen odasında beni parmakla gösterip işte Ateşten Günlerde çalışan Işık servisinin en iyi ışıkçısı bile diyen oluyordu. İyi Işıkçı... Ben... Evet iyi bir tecrübeydi, çok şey öğrenmiştim ama bana iyi diyecekleri kendi yaptığım birşey yoktu ki... Utanıyordum. Bu iyi ışıkçı lafının bedelini ödemem gerekiyordu. Gittiğim işlerde işi sallayamadım, hep benden iyi şeyler beklendi, ben de bunu değerlendirip daha cesaretli ve özgün şeyler yapmaya başladım. Işığı öğrenmem yıllarımı aldı ve hiç rahat olamadım, bu bedeli acı ödedim.



Ateşten Günler

TV Dizisi, 35mm Film, 1987, 4 Bölüm


Yönetmen - Ziya Öztan
Yapımcı - Altuğ Savaşal
Senaryo - Ziya Öztan
Eser - Halide Edib Adıvar
Yönetmen Yardımcısı - Nihat Durak, Gülin Tokat, Handan Ataklı, Ahmet Bilge, Mustafa Atış
Yapım Yardımcısı - Sezai Bıçakçıoğlu
Görüntü Yönetmeni - Hüseyin Özşahin
2. Kamera - Selçuk Turanlı
Kamera Asistanı - Nusret Öz, Varol Vatansever, Hüseyin Devrim
Işık Şefi - Çetin Devrim, Metin Devrim
Işık Asistanı - Zafer Kutlu, Hakan Ergenç, Erdinç Koç, Orhan Erdağı, Hayri Çölaşan, Mehmet Küçüköten
Makyaj - Corci
Kurgu - Hasan Bektaş
Sanat Yönetmeni - Mete Yılmaz, Gül Oğuz
Sanat Asistanları - Nihal Koldaş, Deniz Bilgesi, Ceysu Koçak, Alp Giritli, Atılay Ebcim
Kostüm - Meral Özen, Yudum Yontan, Esra Avcı Tuncer, Suada Congar
Müzik - Serdar Kalafatoğlu
Prodüksiyon Amiri - Mustafa Şen
Set Amiri - İbrahim Uğurlu

Oyuncular
Zuhal Olcay, Ahmet Levendoğlu, Can Gürzap, Metin Belgin, Müşfik Kenter, Bahadır Tok, Cezmi Baskın, Giray Alpan, Hikmet Karagöz, Macit Sonkan, Mehmet Atak, Suna Selen, Naz Erayda, Haluk Bilginer, Mustafa Avkıran, Nüvit Özdoğru, Haluk Kurtoğlu, Gülsen Tuncer, Ertuğrul İlgin, Gökhan Mete, Behruz Firuzment, Ceysu Koçak, Hülya Arslan, Alp Giritli, Kutay Köktürk, İdil Çavuş, İbrahim Karamemet, Ferda Ferdağ, Muhip Arcıman, Mehtap Anıl, Günal Kayar, Osman Wöber

Halide Edip Adıvar’ın “Ateşten Gömlek” romanından uyarlanan, 1. Dünya Savaşı’nın son günlerinin anlatıldığı muhteşem bir eser… Usta yönetmen Ziya Öztan imzalı bir film…“Ateşten Günler”… Yapım; Zuhal Olcay, Müşfik Kenter, Haluk Bilginer, Can Gürzap ve Ahmet Leventoğlu gibi güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. 1.Dünya Savaşı’nın son günleri… İstanbul’da korku ve gerginlik hakim… İngilizler, kocasını ve oğlunu Yunan işgalinde kaybeden Ayşe’nin evine el koyunca genç kadın Kuvva-i Milliye’ye katılmak için yola çıkar. Bu esnada tanıştığı Peyami onu bu zorlu yolculukta yalnız bırakmayacaktır. Mücadele kolay olmasa da, uğruna savaşılacak bir amaç ve kaybedilmemesi gereken tek bir umut vardır…