Korkma Sönmez
Tülay Eratalay
Tv Dizisi, 35mm Film, 4 Bölüm
1. Işık Asistanı

Kanun Savaşçıları
Emin Gerçeker
Tv Dizisi, 35mm Film, 264 Bölüm
248 Bölümde Işık Şefi

Hayri Çölaşan
Görüntü Yönetmeni, Kameraman
http://www.hayricolasan.com
hayri.colasan@gmail.com
05355667340

Sinema Yazarı
http://www.kameraarkasi.org
kameraarkasi.org@gmail.com



1988


Asistanlık dönemleri, işi öğreniyoruz. Kanun Savaşçıları isimli bir dizi film başlıyordu. Işık şefi Yusuf Tümen, tanımıyorduk. Onun ekibine asistan olarak görevlendirildik. Yeşilçam'dan Selçuk isimli bir asistanı ile beraber çalışıyorlardı. Biz de iki kişi ekibe katıldık toplam 4 kişi olduk. Yönetmen Emin Gerçeker'di. Teorik açıdan gerçekten çok bilgili ve bilgilerini de bizimle paylaşıyordu. Bazen uzun uzun sinema konuşuyorduk, Sadece Türk Sineması değil Dünya Sinemasını da iyi biliyor, bir konudan bahsederken örnekler ile konuşuyordu.

Görüntü Yönetmeni Muzaffer Turan ile iyi anlaşıyorduk. Film çok uzun sürdüğü için anlaşmak önemliydi, yaklaşık 2.5 yılda çekimler bitti. Ben çekimleri bırakıp kısa dönem olarak bir ara askere gittim, 8 ay sonra tekrar ekibe katılmıştım.

Ekip şehir şehir, otel otel dolaşıyordu, Ankara'da çekim yoktu, bir yılda sadece 5 gün evimde yatmıştım. Sanatçılardan işi bitenler gidiyor yenileri geliyordu. Bazen ekibin bir kısmı işi bırakıp yenileri başlıyordu. Uzun süren bir çekimde bu tip çok problem olduğunu gördük. Kendi evinde kalmamak, eşyalarının yanında olmaması arkadaşlarının ailenin olmaması sinirlerin bozulmasına neden oluyordu. En önemlisi sağlam bir psikolojiydi. Yoksa bu tip uzun çekimlerde çalışmak çok zordu. Filmin başından sonuna kadar çalışan parmakla sayılacak kadar kişi oldu.

Fakat o kadar çok şey öğrendik ki, bütün bilgilerimiz pekişti, kendimize güvenimiz geldi. Sadece 3-4 yıldır sektörde olduğumuz halde artık tek başımıza sorumluluk alabilecek duruma geldik.

Sonradan aslında 20 - 30 film çeken yönetmenlerin bile set tecrübesinin bu kadar olmadığını fark ettik.

 



Kanun Savaşçıları

TV Dizisi, 35mm Film, 1989, 264 Bölüm


Yönetmen - Emin Gerçeker
Yapımcı - Fide Motan
Senaryo Yazarı - Nuran Devres
Yönetmen Yardımcısı - Jan Brindizi, Funda Aras, Vildan Ünlü
Görüntü Yönetmeni - Muzaffer Turan
Işık Şefi - Hayri Çölaşan, Ayhan Ekim, Turgut Köse

Oyuncular - Mehmet Ege, Serdar Gökhan, Gülben Ergen, Orhan Günşiray, Eşref Kolçak, Kazım Kartal, Özlem Savaş, Yusuf Sezgin, Savaş Akova, Orsel Sonat, Sermin Karaali, Perin Karaali, Tanju Şarman, Ceyda Tokçuoğlu, Selçuk Yalçıntan

Gerçek mahkeme kayıtlarından yola çıkarak yazılan senaryolarda Emniyet Genel Müdürlüğündeki bir amir ve elemanlarının polisiye hikayesi.



Korkma Sönmez

TV Dizisi, 35mm Film, 1988, 4 Bölüm


Yönetmen - Tülay Eratalay
Yapımcı - Fide Motan
Yönetmen Yardımcısı - Aydın Yenidoğan, Gönül Akpınar
Yapım Yardımcısı - Lütfü Müjde
Kameraman - Hüseyin Aksoy
Kamera Asistanı - Sarper Hokna
Işık Şefi - Gökhun Serener
Işık Asistanı - Hayri Çölaşan, Naci Yıldız
Video Kurgu - Orhan Ekinci
Prodüksiyon Ekibi - Kadir Büyüker, Soner Sevgili, Koray Güvenç, Cemal Durunesil, Hüseyin Ellialtıoğlu
Oyuncular - Sönmez Atasoy

Türkiye Büyük Millet Meclisinde İstiklal Marşının seçimleri sırasında yaşananlar ve Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşını yazma süreci anlatılıyor.